Holistisch Wellbeing

Het woord holistisch heeft voor veel mensen een zweverige bijsmaak. En dat is geheel onterecht!

Het woord holisme komt van het Griekse ‘holon’, wat ‘het geheel’ betekent.
In dit geval zijn lichaam en geest één geheel. Lichaam en geest werken samen en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zo ontstaat stress bijvoorbeeld door gepieker. Door een teveel aan stress ontstaan lichamelijke klachten. Klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in de schouders en nek, paniekaanvallen, hartkloppingen en nog veel meer…

Als je negatieve emoties niet verwerkt maar probeert weg te stoppen -dit kan ook een onbewust trauma uit je jeugd zijn-, gaat je lichaam op een gegeven moment vanzelf signalen geven, in de vorm van o.a. vermoeidheid, pijntjes en andere lichamelijke klachten, in de hoop dat je gehoor geeft aan je lichaam en er iets mee gaat doen. Want jouw lichaam houd van je.

Teveel (emotionele) stress is tenslotte een grote veroorzaker van diverse (welvaart)ziektes.

Door inzichten te krijgen m.b.t. ons gedrag en onze manier van denken aan te passen -met behulp van bijvoorbeeld NLP en Mindfulness-, kunnen we deze stress verlagen zodat het minder impact op ons lichaam zal hebben en de hierboven genoemde symptomen zullen verdwijnen.
De geest heeft hier invloed op het lichaam. Maar andersom kunnen we met ons lichaam ook invloed uitoefenen op onze geest. En dat is holisme!

Zo dragen massage, ademhalingstechnieken, sporten, gezond eten en ontspanning niet alleen bij aan een gezond lichaam maar ook aan een blije geest.